Graduaatsopleidingen bewijzen hun kwaliteit en krijgen groen licht NVAO02/11/2018

Twaalf graduaatsopleidingen aan de hogescholen krijgen groen licht van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Vanaf het academiejaar 2019-2020 wordt deze extra toegangspoort tot de hogescholen actief. Zo krijgen nog meer jongeren de kans door te stromen naar het hoger onderwijs. Voor het eerst zijn cursisten uit CVO’s bij de beoordeling betrokken. Deze positieve beoordelingen sluiten een eerste aanvraagronde af en worden nu ter bekrachtiging voorgelegd aan de Vlaamse Regering.

Graduaatsopleidingen bereiden voor op het uitoefenen van een beroep en duren ongeveer twee jaar (90-120 studiepunten). Deze opleidingen situeren zich tussen het secundair- en bachelorniveau. In het kader van oriëntatie richting hoger onderwijs en het verbreden van de keuze na het secundair onderwijs nemen de graduaatsopleidingen een belangrijke en essentiële positie in. Heel wat jongeren krijgen zo uitzicht op een aantrekkelijke en ambitieuze studiekeuze. 

De graduaatsopleidingen worden nu nog door een samenwerkingsverband van CVO’s en hogescholen georganiseerd, maar gaan vanaf het academiejaar 2019-2020 integraal over naar de hogescholen. Om te kunnen starten moeten de HBO5-opleidingen zich omvormen en een positieve beoordeling krijgen van de NVAO. Na de opleiding Winkelmanagement in 2015 zijn dit de eerste nieuwe graduaatsopleidingen aan de hogescholen in Vlaanderen. 

Nog eens twaalf graduaatsopleidingen groen licht NVAO 

Eerder deze maand werden reeds drie dossiers goedgekeurd. Nu krijgen ook de volgende twaalf opleidingen een positieve beoordeling van de NVAO: 

 • Graduaat in de elektromechanische systemen (Katholieke Hogeschool VIVES Noord) 
 • Graduaat in de elektromechanische systemen (Hogeschool Gent)
 • Graduaat in de elektromechanische systemen(Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen)
 • Graduaat in de accounting administration (Hogeschool West-Vlaanderen)
 • Graduaat in de accounting administration (Arteveldehogeschool)
 • Graduaat in de accounting administration (Odisee) 
 • Graduaat in het logies-, restaurant- & cateringmanagement (Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen)
 • Graduaat in de accounting administration (Erasmushogeschool Brussel) 
 • Graduaat in het productiebeheer (Hogeschool Gent) 
 • Graduaat in de elektromechanische systemen (Odisee) 
 • Graduaat in de accounting administration (Hogeschool Gent)
 • Graduaat in het Informatiebeheer: bibliotheek en archief (Erasmushogeschool Brussel) 

In november vindt een volgende indienronde plaats. De beoordelingsinstantie verwacht dan aanvraagdossiers in de volgende domeinen: Transport en Logistiek, Programmeren, Verkeerskunde en mobiliteit, Werforganisatie, Bouwkundig tekenen en HVAC-systemen. De volledige omvorming moet klaar zijn tegen het academiejaar 2019-2020. In totaal verwacht de NVAO meer dan 100 aanvraagdossiers. 

Cursisten uit CVO’s mee aan tafel 

Elke opleiding wordt door een visitatiecommissie tegen het licht gehouden. De commissies bestaan uit onderwijsdeskundigen, deskundigen uit het werkveld, maar ook cursisten uit de CVO’s. Bij alle beoordelingen door de NVAO zijn studenten volwaardig lid van de commissies, maar voor het eerst zitten nu dus ook cursisten, uit zowel Vlaanderen als Nederland, mee aan tafel. Samen met de andere commissieleden worden zij intensief getraind en voorbereid op dit proces.

Gerelateerde publicaties

shutterstock_1175326678

Overzichtsrapport graduaatsopleidingen in Vlaanderen

september 2019
Lees meer